BRAKOVI NAM PUCAJU Sve više Srba se razvodi, a kad sudije vide ovaj detalj na zahtevu, nije im dobro, neće biti ni vama!

0
153

Sve više brakova u Srbiji puca posle proslave srbrne, pa čak i zlatne svadbe. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine najviše je bilo razvedenih brakova koji su trajali duže od 25 godina. Činjenica je i da se najviše supružnika starijih od 65 godina razvelo u Beogradu i na teritoriji Vojvodine, dok se u regionu zapadne Srbije i Šumadije beleži najmanji procenat rasturenih brakova.

Sociolog Milimir Mučibabić objašnjava da je trend porasta broja razvoda prouzrokovan novim globalnim sistemom vrednosti u kome se prioritet daje zadovoljavanju potreba pojedinca, a ne porodice.

– Veoma su važni ekonomski momenat i nedaće, naročito u siromašnijim državama, gde su penzije male i dovode do toga da zajednica zasnovana na ljubavi, posle 30 ili 40 godina, postaje čista matetmatika i propada zbog sabiranja računa, jer svako traži priznanje za to koliko je u zajedničkom životu zaradio. Neretko je uzrok razvoda i zdravstveni karton, pa tako onaj ko je zdraviji ostavlja nemoćnog i bolesnijeg partnera, ne želeći da bude njegova apoteka, što je potpuno suprotno sa osnovnim načelom na kojem nastaje brak – objašnjava Mučibabić.

Psiholozi napominju da treba imati u vidu da je razvod nekad bio velika bruka i sramota, te da su supružnici trepeli probleme i ostajali zajedno da ih ne bi osudila sredina.

– Sve nesuglasice u starosti postaju veće, kada smo, na primer, u depresiji i bolesni, postajemo nezgodniji nego inače. S druge strane, kada parovi odu u penziju, provode mnogo više vremena zajedno i tako nastaje dosada ili netrpleljivost zbog stvari koje ranije nisu primećivali i zamerali jedno drugom – kaže psiholog Aleksandra Janković i dodaje da se od žena kao razlog često može čuti da više ne žele da budu nečiji servis, od muškarca da neće da im neko komanduje.

Neretko, ističe i deca, koja su godinama gledala kako im je jedan od roditelja nezadovoljan, nagovaraju roditelja da se razvede pod stare dane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here